dropbox

Haal het meeste uit Dropbox (deel 1)

Dropbox is een bestand-synchroniseer en backup applicatie. Bestanden in map “Dropbox” worden gesynchroniseerd met een cloud en hierdoor beschikbaar op meerdere computers en smartphones. Wat mij voornamelijk aantrok in Dropbox was het feilloos kunnen delen over meerdere cross-platform apparaten waarbij de nieuwere versie automatisch wordt gepushed naar alle aangesloten gebruikers.

In dit eerste artikel laat ik de basis van Dropbox zien en enkele belangrijke functies. In de volgende artikelen ga ik dieper in op de mogelijkheden van Dropbox.

1. Installatie.
Om te beginnen moeten we eerst Dropbox downloaden. Na de installatie en het aanmaken van een account krijg je de keuze voor doelmap (desination folder). Hiermee kun je kiezen om je gehele mijn documenten map als Dropbox te gebruiken. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een aparte map, hierdoor kan ik zelf bepalen wat Dropbox synchroniseerd.
2. Vergroot je opslagruimte gratis.
Standaard krijg je 2GB gratis opslag bij een gratis Dropbox account, maar wanneer je ervoor kiest om muziek of afbeeldingen hierin te plaatsen dan heb je al snel een ruimte tekort. Wanneer je willig bent om te betalen kun je kiezen uit 50GB extra voor 9.99 dollar p.m. of 100GB voor 19,99 dollar per maand. Natuurlijk kun je met een beetje werk in totaal 10.2GB extra opslag krijgen.
3. Backups.
Dropbox bied een geavanceerde synchronisatie mogelijkheid, maar is ook perfect geschikt als backup tool! Plaats simpelweg de bestanden welke je wilt backuppen, of maak een backup naar je Dropbox en deze bestanden worden dan automatisch in de Cloud opgeslagen.
Op de website van Dropbox zie je de volgende interface:
Door de klikken op ‘show deleted files’ kun je bestanden terughalen die reeds zijn verwijderd.
Hiermee kun je bestanden terugzetten of permanent verwijderen.
Het is ook mogelijk om verwijderde bestanden terug te zetten via je computer. Ga hiervoor naar je Dropbox en klik met je rechtermuis hierin, hierna kun je kiezen voor het terugzetten van verwijderde bestanden.Met een gratis account kun je tot maximaal 30 dagen terug bestanden herstellen, met een Pro account zit hier geen limiet op.

Het is ook mogelijk om voorgaande versies van een bepaald bestand terug te zetten (tot op heden alleen via de Dropbox website.
Op de pagina erna kan je de versie (gesorteerd op bewerkingsdatum) kiezen en terugzetten.
4. Foto’s
Wanneer je Dropbox installeert wordt er standaard een ‘photos’ map mee-geinstalleerd. Wanneer je een foto in deze map plaatst heb je de mogelijkheid om deze in een galerij weergaven te bekijken.

Het is vanaf nu ook mogelijk om willekeurige mappen met je vrienden of familie te delen!

Gepubliceerd door

Tijl

Door jarenlange ervaring op het gebied van e-commerce is elk obstakel al een keer overwonnen. Deze informatie en kennis word dan ook verwerkt in de software van mijn klanten, en word doorgegeven in trainingsvorm aan ondernemers welke een bestaande webwinkel of website willen optimaliseren of bij het bouwen van een nieuwe winkel of website.

3 gedachten over “Haal het meeste uit Dropbox (deel 1)”

 1. beste tijl,
  ik heb fotos ontvangen via dropbox, maar weet niet hoe ik ze allemaal in 1x makkelijk kan overzetten naar m’n pc (harde schijf), heb je tip?
  alvast bedankt
  gr femke

  1. Hi Femke,

   Als je naar dropbox.com gaat of op de link in de ontvangen email klikt zie je rechts boven of links onderaan een link met download alles. Als je daar op klikt zullen alle bestanden als een .zip worden gedownload.

   Tijl

Laat een bericht achter